Witam, jak w temacie, jestem studentem AWFu, a wśród przedmiotów do zaliczenia jest właśnie m. in. Fizyka. Mam więc małą prośbę. Jako, że się uczę na egzamin, kobieta podała nam kilkanaście zadań do wyliczenia, a tutaj wrzucam 4 z nich. Będę wdzięczny jeśli ktokolwiek pomoże w wyliczeniu, któregokolwiek zadania. Pozdrawiam!
Z balonu unoszącego sie na wysokosci h=400m zrzucono worek z piaskiem. Oblicz czas jego spadania na ziemie oraz predkosc w chwili uderzenia
Wyznacz dorge jaka przebedzie cialo lacznie w ciagu 17 i 27 sek jezeli porusza sie ono ruchem jednostajnie przyspieszonym a w 10 s od poaczatku ruchu przebywa droge rowna 40m.
wyznacz predkosc z ktora porusza sie do przadu piłka wurzycona pod katem 45 stopni wzgledem pozimu ziemi jezeli zasieg wynosi z=45m
w piatek sekundzie ruchu jednostajnie zmienionego bez predkosci poczatkowej cialo przebywa droge s=3m . jaka predkosc osiagnie to ciaglo pod koniec 10 sek ruchu
Fizyka na awfie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Fizyka na awfie
dziwne, że tego nikt nie zrobił ...
\(400\approx \frac{9,81*t^2}{2}\)
\(t\approx \sqrt{ \frac{800}{9,81} }\)
\(t\approx 9 \ sek\)
\(h= \frac{gt^2}{2}\)jarasek1991 pisze:
Z balonu unoszącego sie na wysokosci h=400m zrzucono worek z piaskiem. Oblicz czas jego spadania na ziemie oraz predkosc w chwili uderzenia
\(400\approx \frac{9,81*t^2}{2}\)
\(t\approx \sqrt{ \frac{800}{9,81} }\)
\(t\approx 9 \ sek\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Fizyka na awfie
\(s= \frac{at^2}{2}\)jarasek1991 pisze:
Wyznacz dorge jaka przebedzie cialo lacznie w ciagu 17 i 27 sek jezeli porusza sie ono ruchem jednostajnie przyspieszonym a w 10 s od poaczatku ruchu przebywa droge rowna 40m.
\(a= \frac{2s}{t^2}= \frac{2 \cdot 40}{10^2}=0,8 \ m/s^2\)
No to w ciągu 17 sek:
\(s= \frac{0,8 \cdot 17^2}{2}=115,6 \ m\)
a w ciągu 27 sek
\(s= \frac{0,8 \cdot 27^2}{2}= 291,6\ m\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Fizyka na awfie
Tego to nie zrobię, bo mi się wydaję że ona w każdej chwili swojego ruchu porusza się z inną prędkością ale pewnie się mylę. Przemyślę to jeszcze, a może ktoś się włączy ? Dawno nie zajmowałam się rzutem ukośnym i mało już z tego pamiętam .jarasek1991 pisze:
wyznacz predkosc z ktora porusza sie do przadu piłka wurzycona pod katem 45 stopni wzgledem pozimu ziemi jezeli zasieg wynosi z=45m
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Fizyka na awfie
\(s= \frac{at^2}{2}\)jarasek1991 pisze: w piatek sekundzie ruchu jednostajnie zmienionego bez predkosci poczatkowej cialo przebywa droge s=3m . jaka predkosc osiagnie to ciaglo pod koniec 10 sek ruchu
\(10= \frac{a \cdot 3^2}{2} \Rightarrow a=2,(2)\ m/s^2\)
\(v=at=2,(2) \cdot 10=22,(2)m/s\)
Odp. Pod koniec dziesięcio- sekundowego ruchu ciało pędzi z prędkością \(22,(2) \ m/s\)
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
" wyznacz predkosc z ktora porusza sie do przadu piłka wurzycona pod katem 45 stopni wzgledem pozimu ziemi jezeli zasieg wynosi z=45m "
a mi się wydaję, że to bd rzut ukośny
http://www.daktik.rubikon.pl/kinematyka ... ukosny.htm
zasięg to jest h max ? czy odległość pozioma ?
a mi się wydaję, że to bd rzut ukośny
http://www.daktik.rubikon.pl/kinematyka ... ukosny.htm
zasięg to jest h max ? czy odległość pozioma ?
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Fizyka na awfie
Chyba już wiem.radagast pisze:Tego to nie zrobię, bo mi się wydaję że ona w każdej chwili swojego ruchu porusza się z inną prędkością ale pewnie się mylę. Przemyślę to jeszcze, a może ktoś się włączy ? Dawno nie zajmowałam się rzutem ukośnym i mało już z tego pamiętam .jarasek1991 pisze:
wyznacz predkosc z ktora porusza sie do przadu piłka wurzycona pod katem 45 stopni wzgledem pozimu ziemi jezeli zasieg wynosi z=45m
Zawodnik kopnął piłkę pod kątem 45 stopni nadając jej jakąś prędkość \(v\) , którą można rozłożyć na prędkość \(v_x\) - poziomą i \(v_y\) - pionową przy czym , ta pozioma jest stała (zaniedbujemy opór powietrza), a ta pionowa nie, bo hamuje ją przyspieszenie ziemskie.
Czyli
\(|v_x|=|v_y|\\|v_y|t= \frac{gt^2}{2}\\|v_x|t=45\)
no to stąd wnioskuję, że
\(t\approx 3 m/s\)
No to skoro leciała 45 m ze stałą prędkością w czasie 3 sek to znaczy to, że ta prędkość wynosiła \(|v_x|= \frac{45}{3}=15 \ m/s =54 \ km/h\)
No to mocno ją kopnął