1. Czas połowicznego zaniku nuklidu promieniotwórczego jest równy 30 lat. Jaka część próbki tego nuklidu nie uległa rozpadowi po upływie a) 60 lat i b) 90 lat? Przyjmij, że w chwili początkowej próbka zawierała tylko rozważane nuklidy.
2. Próbka węgla drzewnego z pradawnego ogniska ma masę 5,0 g i aktywność zwiazaną z rozpadem izotopu 14C równą 63,0 rozpadów/s. Podobna aktywność zmierzona dla rosnącego drzewa wynosi 15,3 rozpadów/s na 1 g. Czas połowicznego zaniku izotopu 14C to 5730 lat. Ile ma lat próbka węgla drzewnego?
3. Uważa się, że pewna skała liczy sobie 260 milionów lat. Jak ilość ołowiu 206Pb powinna w niej występować, jeżeli zawiera ona 3,70 mg uranu 238U? T1/2 = 4,47 * 10^9 lat - czas połowicznego zaniku.
3 zad z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: 3 zad z fizyki
1) czyli po 30 latach zostanie połowa, po kolejnych 30 zostanie połowa z tej połowy itd...
zatem po 60 latach zostanie \(\frac{1}{4}\) z wyjściowej próbki
po 90 latach zostanie \(\frac{1}{8}\) z wyjściowej próbki
zatem po 60 latach zostanie \(\frac{1}{4}\) z wyjściowej próbki
po 90 latach zostanie \(\frac{1}{8}\) z wyjściowej próbki
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!