ZAdanie 1
oblicz pole powierzchni bocznej i całkowitej sześcianu:
a)8cm
Pb=
Pc=
b)4\(\frac{1}{2}\)
Pb=
Pc=
c)3,6
Pb=
Pc=
Zadanie 2
oblicz pole powierzchni bocznej i całkowitej prostopadłościanu
a) wys= 10 cm
a =18 cm
gł =5cm
b)h=35 mm
a=2,6 cm
gł=2,6cm
Zadanie 3.
Oblicz pole powierzchnii bocznej graniastosłupa.
a)h=6m
a=3m
graniastosłup ma trójkąt 3X3X3
b)h=12cm
a=10cm
trójkąt 3X8X10
c) h=10 cm
a=4,2 cm
sześcian w środku 4,2 każdy bok ma tyle
Obliczanie powierzchni bocznej i całkowitej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
a)
\(P_b=4\cdot8^2=4\cdot64=256cm^2\\P_c=6\cdot8^2=6\cdot64=384cm^2\)
b)
\(P_b=4\cdot(4\frac{1}{2})^2=4\cdot(\frac{9}{2})^2=4\cdot\frac{81}{4}=81cm^2\\P_c=6\cdot(\frac{9}{2})^2=6\cdot\frac{81}{4}=\frac{243}{2}=121\frac{1}{2}cm^2\)
c)
\(P_b=4\cdot3,6^2=4\cdot12,96=51,84cm^2\\P_c=6\cdot3,6^2=6\cdot12,96=77,76cm^2\)
a)
\(P_b=4\cdot8^2=4\cdot64=256cm^2\\P_c=6\cdot8^2=6\cdot64=384cm^2\)
b)
\(P_b=4\cdot(4\frac{1}{2})^2=4\cdot(\frac{9}{2})^2=4\cdot\frac{81}{4}=81cm^2\\P_c=6\cdot(\frac{9}{2})^2=6\cdot\frac{81}{4}=\frac{243}{2}=121\frac{1}{2}cm^2\)
c)
\(P_b=4\cdot3,6^2=4\cdot12,96=51,84cm^2\\P_c=6\cdot3,6^2=6\cdot12,96=77,76cm^2\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie powierzchni bocznej i całkowitej
3
a)\(P_b=3 \cdot 6 \cdot 3\)
b) \(P_b=3 \cdot 12+10 \cdot 12+8 \cdot 12\)
c) \(P_b=4,2 \cdot 10 \cdot 6\)
a)\(P_b=3 \cdot 6 \cdot 3\)
b) \(P_b=3 \cdot 12+10 \cdot 12+8 \cdot 12\)
c) \(P_b=4,2 \cdot 10 \cdot 6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę