Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poziomex
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 24 maja 2011, 18:37
Podziękowania: 14 razy

Prawdopodobieństwo

Post autor: poziomex »

1. Małżeństwo planuje mieć dwoje dzieci. Zakładając, że szanse urodzenia chłopca i dziewczynki są takie same. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w rodzinie urodzi się:
a) dwóch chłopców
b) dwie dziewczynki
c) pierwszy chłopiec na druga dziewczynka.

2. Piotr rzuca kostką do momentu, aż wyrzuci szóstkę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że szóstka wypadnie dopiero przy szóstym rzucie?

Proszę o opisaniu jako tako wyniku, bo nie mam pojęcia jak robić te zadania.
Z góry dziękuję.
Nie przejmuj się, jeżeli masz problemy z matematyka. Zapewniam Cię, że ja mam jeszcze większe.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a)
\(P(A)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}\)

b)
\(P(B)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}\)

c)
\(P(C)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: josselyn »

\(1
a)0.25
b)0.25
c)0.25\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Pięć razy pod rząd nie ma być szóstki, a w szóstym rzucie- sześć oczek
\(\mathbb{P}(A)=\left(\frac{5}{6}\right)^5\cdot\frac{1}{6}=\frac{5^5}{6^6}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

zadanie 2

\(P(A)=\(\frac{5}{6}\)^5\cdot \frac{1}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ