Geometria zadania licealne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
spokoziomus91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2012, 18:58
Płeć:

Geometria zadania licealne

Post autor: spokoziomus91 »

Witam proszę o pomoc w tych zadaniach:)

zad2
Przekątna szescianu ma długosc 5√3. Objętosc tego szescianu jest równa

zad3
Pole przekroju graniastosłupa prawidłowego czworokątnego zaweirającego przekątne równoległych ścian jest równe 9√2 a krawędź podstawy wynosi 3. Wysokośc graniastosłupa jest równa

zad4
Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego pięcikontnego o krawędzi podstawy 2cm i wysokosci 4cm jest równa

zad5
W szescianie krawędź ma długosc 2cm a w drugim szescianie krawedz jest 3 razy dłuższa Ile razy objętosc drugiego szescianu jest więszka od objetosci pierwszego?
Witam i proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia:)


Będe wdzięczny;)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

zadanie 2
\(D=5\sqrt{3}\\
a\sqrt{3}=5\sqrt{3}\\
a=5\\
V=a^3\; \Rightarrow \;V=5^3=125\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
spokoziomus91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2012, 18:58
Płeć:

Post autor: spokoziomus91 »

dziękuje i czekam na kolejne rozwiązania;)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

4
\(2*5*2+5*4=40\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
spokoziomus91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2012, 18:58
Płeć:

Post autor: spokoziomus91 »

w 4 są odpowiedzi takie:

5√3/2 cm
5√3/3 cm
5√3 cm
5/2 cm
/ - kreska ułamkowa
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Geometria zadania licealne

Post autor: josselyn »

5
\(V_1=2^3=8
V_2=6^3
\frac{V_2}{V_1} = \frac{6^3}{8}=27\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Geometria zadania licealne

Post autor: eresh »

3
d - przekątna ściany bocznej
h - wysokość

\(3\cdot d=9\sqrt{2}\\
d=\frac{9\sqrt{2}}{3}=3\sqrt{2}\\
d^2=3^2+h^2\\
(3\sqrt{2})^2=9+h^2\\
18=9+h^2\\
9=h^2\\
h=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

5 inaczej bo długość krawędzi sześcianu jest nadmiarowa
\(k = \frac{a_2}{a_1} = 3\)
\(\frac{V_2}{V_1}=k^3\)
\(\frac{V_2}{V_1}=3^3 = 27\)
Jeśli rozmiary liniowe zwiększają się k-razy to objętość rośnie proporcjonalnie do sześcianu k ( a powierzchnie do kwadratu)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ