Jak obliczyć takie całki ?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Jak obliczyć takie całki ?

Post autor: mcmcjj »

Męczę się z pierwszą. Podstawiłem sobie:

\(x=-st\)
\(\frac{dx}{dt}= -\frac{st^{2}}{2}\)

Ale chyba to nie jest dobrze, bo mi cuda wychodzą...

Druga:

\(\int t \cdot e^{-i\omega t}=\int t\left( \cos\omega t-i\sin\omega t\right) \,dt= \int t \cdot \cos\omega t \ dt -\int t \cdot i\sin\omega t \ dt= \frac{1}{2}t^{2}[\sin\omega t-i\cos\omega t]\)

Nie wiem czy dobrze...
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Pierwszej całki nigdzie nie widzę. A druga:

\(\int t\cos\omega t\,dt=\frac{1}{\omega}\int t(\sin\omega t)'\,dt=\frac{t\sin\omega t}{\omega}-\frac{1}{\omega}\int\sin\omega t\,dt=\frac{t\sin\omega t}{\omega}+\frac{\cos\omega t}{\omega^2}
\int it\sin\omega t\,dt=-\frac{i}{\omega}\int t(\cos\omega t)'\,dt=-\frac{it\cos\omega t}{\omega}+\frac{i}{\omega}\int\cos\omega t\,dt=-\frac{it\cos\omega t}{\omega}+\frac{i\sin\omega t}{\omega^2}
\int t \cdot \cos\omega t \ dt -\int t \cdot i\sin\omega t \ dt=\frac{t\sin\omega t+it\cos\omega t}{\omega}+\frac{\cos\omega t-i\sin\omega t}{\omega^2}=\(\frac{1}{\omega^2}+\frac{t}{\omega}i\)e^{-i\omega t}\)


albo od razu:

\(\int t \cdot e^{-i\omega t}\,dt=-\frac{1}{i\omega}\int t\(e^{-i\omega t}\)'\,dt=-\frac{te^{-i\omega t}}{i\omega}+\frac{1}{i\omega}\int e^{-i\omega t}\,dt=-\frac{te^{-i\omega t}}{i\omega}-\frac{e^{-i\omega t}}{(i\omega)^2}=
=\(\frac{1}{\omega^2}+\frac{t}{\omega}i\)e^{-i\omega t}\)
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Post autor: mcmcjj »

Pierwsza :)

\(\int e^{-st}dt\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\int_{}^{} e^{-st}dt=-\frac{1}{s}e^{-st}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Jak obliczyć takie całki ?

Post autor: eresh »

\(\int e^{-st}\mbox{d}t=\[-st=x\; \Rightarrow \;\mbox{d}t=-\frac{\mbox{d}x}{s}\]=-\frac{1}{s}\int e^x\mbox{d}x=-\frac{1}{s}e^x+C=\(x=-st\)=-\frac{1}{s}e^{-st}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ