Rura. Graniastosłup.

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Rura. Graniastosłup.

Post autor: 506 »

Obliczyć objętość rury \(V\) jeżeli \(a = 2b = 4 cm\), \(H = 10 cm\).
objrury.gif
objrury.gif (4.46 KiB) Przejrzano 1123 razy
Czy zadanie jest prawidłowo sprecyzowane? Czy wiadomo co wyliczyć? Mając w takie postaci.

Czy rozwiązanie \(V= (a^2-b^2) \cdot H\) jest ok,
jeden z uczniów miał wątpliwości i upierał się na wzór \(V= b^2 \cdot H\)

Podaje analogie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rura_cylindryczna.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 21:06 przez 506, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

to jest prostopadłościan o wymiarach 4 x 4 x 10
z wyciętym prostopadłościanem o wymiarach : 2 x 2 x 10
czyli od większego wystarczy że odejmiesz mniejszy
czyli
\(V = V_1 - V_2 = 4 * 4 * 10 - 2 * 2 * 10\)

chyba , że chodzi o ten kawałek w środku, to wtedy byłoby po prostu 2 x 2 x 10. xd
ale nie dobra rura ma w środku lukę , czyli raczej trzeba odjąć objętości xd.
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Re: Rura. Graniastosłup.

Post autor: 506 »

właśnie :)
żeby nie było wątpliwości, dodałem do treści - zamiast objętość - obliczyć masę rury i podałem ile waży dm3.

Czy z danych nie można wywnioskować o jakie obliczenia chodzi. Ja bym to co w środku nazwał - pojemnością - chociaż bardziej mi to by przypominało wóczas zbiorniczek:).
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

ja obstawiałbym wersję V1 - V2 co do objętości rury xd . Natomiast przepustowość to tam gdzie ta dziura xd.
a Ty jesteś jakimś nauczycielem czy coś ? " jeden z uczniów miał wątpliwości i upierał się na wzór" hmm ?
506
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Post autor: 506 »

Tak upierał się. Ale przed nim jeszcze szkoła średnia i studia :).
Za dużo zadań z objętością czy pojemnością awkarium :D
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

Uczeń nie ma racji. Zadanie jest sformułowane prawidłowo.
Np wspomniane. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rura_cylindryczna

To co obliczył uczeń to pojemność rury
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ