ekstrema funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekstrema funkcji
Witam,
Mam za zadanie znaleźć ekstrema funkcji a ja kompletnie tego nie ogarniam bo mam tak świetnego gościa od ćwiczeń..
\(f(x,y)=3x^{3}+5x^{2}+(x+1)y^{2}\)
Doszedłem do moment
\(f'_{x}(x,y)=9x^{2}+10x+y^{2}=0\)
\(f'_{y}(x,y)=(x+1)2y=0\)
i z tego wychodzą mi takie punkty
\(\begin{cases} x=-1 \\ y=1 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=-1 \\ y=-1 \end{cases}\)
pozniej liczę drugą pochodną :
\(f''xx(x,y)=18x+10\)
\(f''yy(x,y)=2x+2\)
\(f''x,y(x,y)=2y\)
dalej wiem że trzeba jakoś policzyć wyznacznik ale co do czego to już nie wiem.. może ktoś pomóc ?
Mam za zadanie znaleźć ekstrema funkcji a ja kompletnie tego nie ogarniam bo mam tak świetnego gościa od ćwiczeń..
\(f(x,y)=3x^{3}+5x^{2}+(x+1)y^{2}\)
Doszedłem do moment
\(f'_{x}(x,y)=9x^{2}+10x+y^{2}=0\)
\(f'_{y}(x,y)=(x+1)2y=0\)
i z tego wychodzą mi takie punkty
\(\begin{cases} x=-1 \\ y=1 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=-1 \\ y=-1 \end{cases}\)
pozniej liczę drugą pochodną :
\(f''xx(x,y)=18x+10\)
\(f''yy(x,y)=2x+2\)
\(f''x,y(x,y)=2y\)
dalej wiem że trzeba jakoś policzyć wyznacznik ale co do czego to już nie wiem.. może ktoś pomóc ?
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: ekstrema funkcji
To liczymy wyznacznik
\(\Delta = \begin{vmatrix} f_{xx}^{''} \ \ f_{xy}^{''} \\ f_{yx}^{''} \ \ f_{yy}^{''}\end{vmatrix}\)
\(f^{''}_{xx}(-1,1)=-8
f^{''}_{yy}(-1,1)=0
f^{''}_{xy}(-1,1)=2
\Delta =-4\)
Czyli brak ekstremum
Dla (1,1)
\(f^{''}_{xx}(1,1)=28
f^{''}_{yy}(1,1)=4
f^{''}_{xy}(1,1)=2
\Delta >0\)
więc ekstremum jest
\(f^{''}_{xx}(1,1)=28>0
f^{''}_{yy}(1,1)=4>0\)
mamy minimum lokalne w (1,1)
\(\Delta = \begin{vmatrix} f_{xx}^{''} \ \ f_{xy}^{''} \\ f_{yx}^{''} \ \ f_{yy}^{''}\end{vmatrix}\)
\(f^{''}_{xx}(-1,1)=-8
f^{''}_{yy}(-1,1)=0
f^{''}_{xy}(-1,1)=2
\Delta =-4\)
Czyli brak ekstremum
Dla (1,1)
\(f^{''}_{xx}(1,1)=28
f^{''}_{yy}(1,1)=4
f^{''}_{xy}(1,1)=2
\Delta >0\)
więc ekstremum jest
\(f^{''}_{xx}(1,1)=28>0
f^{''}_{yy}(1,1)=4>0\)
mamy minimum lokalne w (1,1)
Re: ekstrema funkcji
czyli brak max lokalne a min lokalne to jest w punkcie (1,1). Mam tylko jedno pytanie bo jest taka stronka która takie rzeczy liczy tylko od razu wyniki podaje i tam wszyło że max lokalne \(( -\frac{10}{9},0)\) a min lokalne w punkcie \((0,0)\). http://www.wolframalpha.com/input/?i=f% ... %2B1%29y^2
PS. Przepraszam że tak zrzędzenie ale bardzo mi zależy żeby to dobrze zrobić bo od tego poniekąd zależy czy zaliczę przedmiot.
PS. Przepraszam że tak zrzędzenie ale bardzo mi zależy żeby to dobrze zrobić bo od tego poniekąd zależy czy zaliczę przedmiot.
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Problem tkwi w niepełnym rozwiązaniu układu równań, od razu jest widoczne, że (0,0) musi być jego rozwiązaniem.
Lukasz8719 dodatkowo policzył hesjan dla (1,1), a ten punkt nie jest rozwiązaniem układu.
Lukasz8719 dodatkowo policzył hesjan dla (1,1), a ten punkt nie jest rozwiązaniem układu.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Wstaw za x=0 i y=0 do obu równań i stwierdzisz, że układ jest spełniony, czyli rozwiązania (0,0) brakowało podobnie jest z tym drugim nieobecnym punktem. Napisz może jak rozwiązujesz ten układ.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
Re: ekstrema funkcji
tak to ja rozwiązuje
\(9x^{2}+10x+y^{2}=0\)
\(2xy +2y=0 => x= -1\)
\(y^{2}=1\)
\(y=1\) v \(y= -1\)
To co zawsze się sprawdza czy pkt ( 0,0 ) należy do wykres ?
\(9x^{2}+10x+y^{2}=0\)
\(2xy +2y=0 => x= -1\)
\(y^{2}=1\)
\(y=1\) v \(y= -1\)
To co zawsze się sprawdza czy pkt ( 0,0 ) należy do wykres ?
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(2xy + 2y = 0\)
\(2y(x+1) = 0\), a stąd x=-1 lub y=0
\(2y(x+1) = 0\), a stąd x=-1 lub y=0
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Dokładnie
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
dalej dokładnie tak jak pokazał lukasz8719 dla każdego z tych punktów osobno. Drugie pochodne są dobrze policzone.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Liczysz wartości drugich pochodnych \(f^{''}_{xx}\) i \(f^{''}_{yy}\)
jak są dodatnie to minimum, jak ujemne to maksimum.
jak są dodatnie to minimum, jak ujemne to maksimum.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria