proszę o pomoc 1klasa gimnazjum
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
proszę o pomoc 1klasa gimnazjum
1/2 kasy nie nie odrobiła lekcji, 1/3 zapomniała przyborów do pisania i tylko 4 uczniów było przygotowanych do lekcji. ilu uczniów jest w klasie. robiłem na kilka sposobów i nic mi nie wychodzi. proszę o pomoc. pozdrawiam Kamil P.
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
x-ilość uczniów
\(\frac{1}{2}x\)-ilość uczniów, którzy nie odrobili pracy domowej
\(\frac{1}{3}x\)-ilość uczniów, którzy zapomnieli przyborów do pisania
4-ilość uczniów, którzy byli przygotowani do lekcji
\(\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}x+4=x\\
x=24\)
\(\frac{1}{2}x\)-ilość uczniów, którzy nie odrobili pracy domowej
\(\frac{1}{3}x\)-ilość uczniów, którzy zapomnieli przyborów do pisania
4-ilość uczniów, którzy byli przygotowani do lekcji
\(\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}x+4=x\\
x=24\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.