zadanie z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z fizyki
1. W dwóch długich równoległych przewodach, znajdujących się w odległości d od siebie, płyną w tym samym kierunku prądy o natężeniach I i 3I. Znajdź punkt lub punkty, w których wytwarzane przez nie pola magnetyczne się znoszą.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Wektory indukcji muszą być jednakowej długości i o przeciwnych kierunkach, a tak będzie tylko pomiędzy przewodami, czyli:
\(\frac{\mu I}{2\pi x}=\frac{3\mu I}{2\pi(d-x)}
3x=d-x
x=\frac{d}{4}\)
czyli punkty znajdują się na linii równoległej do obu przewodów, leżącej z nimi w jednej płaszczyźnie, odległej od pierwszego o \(\frac{d}{4}\)
\(\frac{\mu I}{2\pi x}=\frac{3\mu I}{2\pi(d-x)}
3x=d-x
x=\frac{d}{4}\)
czyli punkty znajdują się na linii równoległej do obu przewodów, leżącej z nimi w jednej płaszczyźnie, odległej od pierwszego o \(\frac{d}{4}\)