trygonometria!!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martuliik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2012, 18:17
Płeć:

trygonometria!!!!

Post autor: martuliik »

oblicz korzystając ze wzorów redukcyjnych:
a) ctg 510'
b) sin 480'
c) cos 840'
d) tg (-330')
f) sin 4/3 pi
g) tg 11/4 pi
h) ctg (13/6) pi)
i) cos (-14/3 pi)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(ctg 510^o=ctg(360+150)=ctg150^o=ctg(180-30)^o=-ctg30^o=-\sqrt{3}\)
b)
\(sin480^o=sin(360+120)=sin120^o=sin(180-60)^o=sin60^o=\frac{\sqrt{3}}{2}\)
c)
\(cos 840^o=cos(720+120^o)=cos120^o=cos(180-60)^o=-cos 60^o=-\frac{1}{2}\)
Redukcja przez 180 stopni jest wygodna ,bo funkcja pozostaje ta sama,a jedynie znak
ustalasz w zależności od ćwiartki w którą wpada końcowe ramię kąta.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
martuliik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2012, 18:17
Płeć:

Post autor: martuliik »

jakoś nie potrafię tego zrozumieć, mam ogromne zaległości w tygonometrii :<
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

jezeli masz 90,270,450,...., to prezchodzi w cofunkcje
"wierszyk" :"W pierwszej wszytskie...."
tabelka funkcji trygonometrycznych 30,60,45
powtorz to sobie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(tg (-330^ \circ )=-tg 330^ \circ =-tg (270^ \circ +60^ \circ )=ctg 60^ \circ = \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\sin \frac{4}{3} \pi =\sin ( \pi + \frac{ \pi }{3} )=-\sin \frac{ \pi }{3}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(tg \frac{11}{4} \pi =tg (2 \pi + \frac{3}{4} \pi )=tg \frac{3}{4} \pi =tg ( \pi - \frac{1}{4} \pi )=-tg \frac{ \pi }{4} =-1\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(ctg \frac{13}{6} \pi =ctg (2 \pi + \frac{ \pi }{6} )=ctg \frac{ \pi }{6}= \sqrt{3}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

i)
\(cos(-\frac{14\pi}{3})=cos4\frac{2}{3}\pi=cos(\pi-\frac{1}{3}\pi)=-cos{\frac{\pi}{3}}=-\frac{1}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\cos (- \frac{14}{3} \pi )=\cos \frac{14}{3} \pi =\cos(4 \pi + \frac{2}{3} \pi )=\cos \frac{2}{3} \pi = \cos ( \pi - \frac{ \pi }{3})=-\cos \frac{ \pi }{3} =- \frac{1}{2}\)
martuliik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2012, 18:17
Płeć:

Post autor: martuliik »

dziękuje bardzo! :)
ODPOWIEDZ