Trapez równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maromaro
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 160
Rejestracja: 02 paź 2011, 21:09
Podziękowania: 113 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trapez równoramienny

Post autor: maromaro »

1.W trapezie rownoramiennym abcd poprowadzono wysokosc ce. oblicz pole trapezu jezeli ae=8 i ce=3.
2.przekatna trapezu rownoramiennego abcd tworzy z dluzsza podstawa kat \(\alpha\) a z ramieniem ad kat \(\beta\). wyznacz stosunek pola trojkata acd do pola trojkata abc.
elalew
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 14 kwie 2012, 17:48
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: elalew »

zad 1. -wystarczy z trapezu o podstawie 8+x, gdzie x=EB, zrobić prostokąt odcinając trójkąt EBC i przyłożyć go z drugiej strony - otrzymamy prostokąt o polu 8*3=24
elalew
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 14 kwie 2012, 17:48
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: elalew »

1. oblicz kąty w obu trójkątach w zależności od alfa i beta
2. korzystajac z twierdzenia sinusów oblicz AD i AB w zależności od przekątnej p
3. oblicz pola obu trójkątów korzystajac ze wzoru z kątem
4 podziel i gotowe !
maromaro
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 160
Rejestracja: 02 paź 2011, 21:09
Podziękowania: 113 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: maromaro »

nie rozumiem tego drugiego zadania..
ODPOWIEDZ