Chemia-gazy,clapeyron

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alien95
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:35
Podziękowania: 42 razy
Płeć:

Chemia-gazy,clapeyron

Post autor: Alien95 »

Dlaczego ciśnienie wywierane na 1 mol cząsteczek gazu wzrośnie czterokrotnie, jeżeli objętość gazu zmniejszy się o połowę, a temperatura bezwzględna się podwoi?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{pV}{T}=\frac{p'\cdot\frac{V}{2}}{2T} \Rightarrow p=\frac{1}{4}p'\)
ODPOWIEDZ