Ze wszystkich odcinków łączących każde dwa wierzchołki sześciokąta foremnego losujemy jeden odcinek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy w ten sposób przekątna tego sześciokąta?
A. ułamek 15/21 B. ułamek 3/5 C. ulamek 17/21 D. ułamek 11/21
Losowanie odcinka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Rechunek prawdopodobieństwa
B. \(\frac{3}{5}\)
\(\overline{\overline{ \Omega }} = \frac{6 \cdot 5}{2}=15\)
\(\overline{\overline{A}}= \frac{6 \cdot 3}{2} =9\)
\(P(A)= \frac{9}{15}= \frac{3}{5}\)
\(\overline{\overline{ \Omega }} = \frac{6 \cdot 5}{2}=15\)
\(\overline{\overline{A}}= \frac{6 \cdot 3}{2} =9\)
\(P(A)= \frac{9}{15}= \frac{3}{5}\)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 23:16 przez dadam, łącznie zmieniany 2 razy.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 12:14
Re: Rechunek prawdopodobieństwa
Każdy wierzchołek (jest ich sześć) łączę z pozostałymi (jest ich pięć) i dzielę przez dwa, bo każdy odcinek łączy dwa punkty i był liczony dwa razy. Stąd 15. Jeśli chodzi o moc A. to każdy wierzchołek łączymy z trzema pozostałymi po odrzuceniu dwóch sąsiednich i dzielimy na dwa.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 12:14