Statystyka średnia arytmetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monika2542
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2010, 12:14

Statystyka średnia arytmetyczna

Post autor: monika2542 »

Średnia arytmetyczna wieku czteroosobowej rodziny wynosi 22 lata. Gdyby doliczyć wiek babci, średnia ta wzrosłaby o 8 lat. Ile lat ma babci?
A.58 B.62 C.64 D.66
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{4\cdot22+x}{5}=30\\88+x=150\\x=62\\B.\)
monika2542
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2010, 12:14

Post autor: monika2542 »

dziekuje za rozwiazanie
ODPOWIEDZ