fukcja homograficzna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:52

fukcja homograficzna

Post autor: justka »

jak rozwiazac zadanie :?: : wyznacz rachunkiem zbior tych argumentówn x dla ktorych funkcja :
a) f(x)=3x-1: x+2 przyjmuje wartości dodatnie
b) f(x)=-5x+4 : 2+x przyjmuje wartości ujemne

: to kreska ułamkowa
prosze o pomoc

c)f(x) =x-1: 2x+7 przyjmuje wartosci ujemne
d) f(x)= 3-x : x+8 przyjmuje wartosci niedodatnie
e) f(x)= -3x+5 : 2x+8 przyjmuje wartosci wieksze od -1
f) f(x)= 4x-5 : 2-x przyjmuje wartosci mniejsze od 3
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, 17:34 przez justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a)
\(\frac{3x-1}{x+2}>0
(3x-1)(x+2)>0
x\in (-\infty;-2)\cup (\frac{1}{3};+\infty)\)


b)
\(\frac{-5x+4}{2+x}<0
(-5x+4)(2+x)<0
x\in(-\infty;-2)\cup (\frac{4}{5};+\infty)\)
justka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:52

Post autor: justka »

dzieki
ODPOWIEDZ