oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olciaa
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 185
Rejestracja: 06 sty 2011, 11:49
Podziękowania: 117 razy
Płeć:

oblicz granice

Post autor: olciaa »

\(\lim_{x\to0^+} \sqrt{x}lnx\)
\(\lim_{x\to \infty } \frac{lnx}{ \sqrt{x^2-1} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to0^+} \sqrt{x}lnx=\lim_{x\to0^+} \frac{lnx}{ \frac{1}{\sqrt{x}} } =\lim_{x\to0^+} \frac{lnx}{x^{-\frac{1}{2} } }=^H\lim_{x\to0^+} \frac{ \frac{1}{x} }{-\frac{1}{2}x^{-\frac{3}{2} } }=\lim_{x\to0^+} -2 \sqrt{x} = 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to \infty } \frac{lnx}{ \sqrt{x^2-1} }=^H \lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{1}{x} }{ \frac{2x}{2\sqrt{x^2-1} } }=\lim_{x\to \infty } \frac{\sqrt{x^2-1}}{x^2} =0\)
ODPOWIEDZ