Wskaż kat alfa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
juti
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
Podziękowania: 54 razy
Płeć:
Kontakt:

Wskaż kat alfa

Post autor: juti »

Kąt \(\alpha\) jest ostry i \(tg \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}\).Wtedy:
a)\(\alpha =30^ \circ\)
b)\(\alpha >45^ \circ\)
c)\(30^ \circ < \alpha <60^ \circ\)
d)\(45^ \circ < \alpha <60^ \circ\)
proszę o wyjaśnienie!
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\alpha\in(0,90^o)\), tangens jest funkcją rosnącą, mamy \(\mbox{tg}30^o=\frac{\sqrt{3}}{3}\) i \(\mbox{tg}45^o=1\), \(\frac{\sqrt{3}}{3}<\frac{\sqrt{3}}{2}<1\), więc \(30^o<\alpha<45^o<60^o\)
juti
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
Podziękowania: 54 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: juti »

czyli odp C
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Tak, c)
ODPOWIEDZ