szacowanie szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

szacowanie szeregu

Post autor: rayman »

czy takie szacowanie jest poprawne?
\(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty} \frac{3n+1}{n^3+1} \le \displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{3n+n}{n^3+n^3}=\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{2}{n^2}\)

w ksiazce mam
\(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty} \frac{3n+1}{n^3+1} \le \displaystyle\sum_{n=1}^{\infty} \frac{3n+n}{n^3}=\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{4}{n^2}\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: szacowanie szeregu

Post autor: radagast »

rayman pisze:czy takie szacowanie jest poprawne?
\(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty} \frac{3n+1}{n^3+1} \le \displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{3n+n}{n^3+n^3}=\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{2}{n^2}\)
Nie. Zwiększenie mianownika powoduje zmniejszenie ilorazu. Dopiero zmniejszenie mianownika jest w tym wypadku właściwe (tak jak w książce)
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

okej, ja widze, ze szacowanie musze ostro to przecwiczyc bo chyba nie do konca kumam o co w tym chodzi...
A czy tak moge udowodnic rozbieznosc ?

\(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}{\frac{1}{1+\sqrt{n}}\) do kryterium porownawczego dobieram taki szereg
\(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}{\frac{1}{\sqrt{n}}\) ten szereg jest szeregiem harmonicznym i jest rozbiezny
i mamy \(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}{\frac{1}{1+\sqrt{n}} < \displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}{\frac{1}{\sqrt{n}}\)

zatem \(\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}{\frac{1}{1+\sqrt{n}}\) jest rozbiezny
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie, to nie jest dobrze. Szacowanie powinno być w drugą stronę. Należy znależć szereg zozbieżny do nieskończoności, o wyrazach mniejszych od badanego
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

no pewnie ze tak :) juz mi sie myla twierdzenia
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ