Znajdź przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thomas 91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:50
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Znajdź przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji

Post autor: thomas 91 »

a)\(f(x)=x^3-6x^2+9x-3\)

b)\(f(x)=-2x^3+12x^2-18x+6\)
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Znajdź przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji

Post autor: patrycjaa_93 »

thomas 91 pisze:a)\(f(x)=x^3-6x^2+9x-3\)

b)\(f(x)=-2x^3+12x^2-18x+6\)
Trzeba policzyć drugą pochodną czyli
\(f'(x)=3x^2-12x+9\) a \(f''(x)=6x-12\) w przedziale gdzie druga pochodna jest większa od zera to funkcja jest wypukła a tam gdzie mniejsza od 0 to wkłęsła, miejsca zerowe tej drugiej pochodnej to punkty przegięcia, czyli tam gdzie funkcja przechodzi z wypukłej na wklęsłą i odwrotnie
podobnie b) \(f'(x)=-6x^2+24x-18\), \(f''(x)=-12x+24\)
thomas 91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:50
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: thomas 91 »

Jak to dokładnie zrobić czy przyrównać do zera proszę o pomoc
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: Znajdź przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji

Post autor: patryk00714 »

warto zaznaczyć, że miejsca zerowe drugiej pochodnej nie mogą się zerować dla pochodnych kolejnych rzędów i muszą przyjmować wartość dla pochodnych rzędów nieparzystych. Wtedy dopiero możemy powiedzieć, że miejsca zerowe drugiej pochodnej to punkty przegięcia
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
thomas 91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:50
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: thomas 91 »

czyli
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad a.
\(f''(x)=6x-12\)

\(\begin{cases} f''(x)=0 \\ f''(x)=6x-12 \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=2\\ \begin{cases} f''(x)<0\\ f''(x)=6x-12 \end{cases} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x<2\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in (- \infty ;2)\\ \begin{cases} f''(x)>0\\ f''(x)=6x-12\end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x>2\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in (2;+ \infty )\)

z powyższego wynika, że dla\(\ x \in (- \infty ;2)\ \\)funkcja jest wklęsła,
dla\(\ \ x \in (2;+ \infty )\ \\) funkcja jest wypukła, dla x=2 osiąga punkt przegięcia
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad b
\(f''(x)=-12x+24\\ \begin{cases}f''(x)=0\\ f''(x)-12+24 \end{cases} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=2\\ \begin{cases}f''(x)>0\\ f''(x)=-12x+24 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x<2\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in (- \infty ;2)\\ \begin{cases} f''(x)<0\\f''(x)=-12x+24\end{cases} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x>2\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ x \in (2;+ \infty )\)

z powyższego wynika, że dla\(\ \ x \in (- \infty ;2)\ \\)funkcja jest wypukła,
dla\(\ \ x \in (2;+ \infty )\ \\)funkcja jest wklęsła i dla x=2 funkcja osiąga punkt przegięcia
ODPOWIEDZ