Witam, mam problem z jedną, wydaje się, prostą całką i nie wiem za bardzo jak się za nią zabrać.
\(\int \left( \cos x-\sin x\right)^2\mbox{d}x\)
całka z f. tryg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: całka z f. tryg
\(\int \left( \cos x-\sin x\right)^2\mbox{d}x=\int \left( \cos^2x-2\sin x\cos x+\sin^2x\right)\mbox{d}x =\int \left( \sin^2x+\cos^2x\right)\mbox{d}x-\int \sin 2x\mbox{d}x= \\
=x-\sin^2x+C\)
=x-\sin^2x+C\)