całka podwójna - pole ograniczone wykresami

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

całka podwójna - pole ograniczone wykresami

Post autor: melon »

mam obliczyć pole ograniczone wykresami funkcji \(x^2+y^2-2y=0\) i \(y=\sqrt{3}|x|\) przy pomocy całki podwójnej

obszar wygląda chyba tak:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=\s ... 2%2By^2-2y
teraz mam problem z ustaleniem granic całkowania, tutaj będzie jakaś całka do nieskończoności...?
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Re: całka podwójna - pole ograniczone wykresami

Post autor: ewelawwy »

ten obszar wygląda tak:
1.JPG
1.JPG (30.78 KiB) Przejrzano 544 razy
http://www.wolframalpha.com/input/?i=pl ... %5E2-2y%29
jedną nierówność masz w złą stronę...
http://www.wolframalpha.com/input/?i=\s ... 2By%5E2-2y

a tu jest rozw.:
http://www.matematyka.pl/123934.htm
ODPOWIEDZ