1. \(\int (|x|+1) dx\)
2. \(\int min (x,x^2) dx\)
3. \(\int |1-x^2| dx\)
4x \(\int e^{|x|} dx\)
Oblicz całki nieoznaczone.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Oblicz całki nieoznaczone.
1. \(\int (|x|+1) dx = \frac{x^2 sgn(x)}{2}+x+C\)
4. \(\int e^{|x|} dx=sgn(x)e^{sgn(x)x}+C\)
4. \(\int e^{|x|} dx=sgn(x)e^{sgn(x)x}+C\)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 21:18 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
1. \(\int|x|+1\,dx={\{x<0 \Rightarrow \int -x+1\,dx=-\frac{x^2}{2}+x+C\\x\ge 0 \Rightarrow \int x+1\,dx=\frac{x^2}{2}+x+C}\)
2. \(\int min (x,x^2)\,dx={\{x\in[0,1]\Rightarrow \int x^2\,dx=\frac{x^3}{3}+C\\x\in R\setminus[0,1]\Rightarrow \int x\,dx=\frac{x^2}{2}+C}\)
3. \(\int|1-x^2|\,dx={\{x\in[-1,1]\Rightarrow \int 1-x^2\,dx=-\frac{1}{3}x^3+x+C\\x\in R\setminus[-1,1]\Rightarrow \int x^2-1\,dx=\frac{1}{3}x^3-x+C}\)
4. \(\int e^{|x|}\,dx={\{x<0\Rightarrow \int e^{-x}\,dx=-e^{-x}+C\\x\ge 0\Rightarrow \int e^x\,dx=e^x+C}\)
2. \(\int min (x,x^2)\,dx={\{x\in[0,1]\Rightarrow \int x^2\,dx=\frac{x^3}{3}+C\\x\in R\setminus[0,1]\Rightarrow \int x\,dx=\frac{x^2}{2}+C}\)
3. \(\int|1-x^2|\,dx={\{x\in[-1,1]\Rightarrow \int 1-x^2\,dx=-\frac{1}{3}x^3+x+C\\x\in R\setminus[-1,1]\Rightarrow \int x^2-1\,dx=\frac{1}{3}x^3-x+C}\)
4. \(\int e^{|x|}\,dx={\{x<0\Rightarrow \int e^{-x}\,dx=-e^{-x}+C\\x\ge 0\Rightarrow \int e^x\,dx=e^x+C}\)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 21:23 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.