Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jalowiec
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2011, 11:20
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: jalowiec »

Obliczyć granicę:

Obrazek
Obrazek
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\lim_{x\to +\infty }\ \frac{xlnx}{1+x^2}\ \ \frac{(H)}{=} \ \ \lim_{x\to + \infty }\ \frac{ln x+x \cdot \frac{1}{x} }{2x}\ \ \frac{(H)}{=}\ \ \ \lim_{x\to + \infty } \ \frac{ \frac{1}{x} }{2} \ =\ 0\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\lim_{x\to 0}\ \frac{e^{x^2}-1}{xe^x}\ \ \frac{(H)}{=}\ \ \lim_{x\to 0}\ \frac{2xe^{x^2}}{e^x+xe^x}\ =\ 0\)
ODPOWIEDZ