równoległobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równoległobok

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

w równoległoboku ABCD długość boku AB jest 2 razy wieksza od długości BC. Punkt M dzielący bok AB na połowy połączono z punktami C i D. Oblicz |<CMD|.

dziękuję
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

równoległobok.png
równoległobok.png (24.33 KiB) Przejrzano 246 razy
Oznaczenia jak na rysunku.
Trójkąty AMD i MBC są równoramienne.

\(90^o-\frac{\beta}{2}+\alpha+\frac{\beta}{2}=180^o\\
\alpha=90^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie rozumiem dlaczego <AMD i <ADM = 90-B/2
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

już doszła:) dziękuję
ODPOWIEDZ