granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malineczka8888
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 343
Rejestracja: 05 wrz 2010, 13:47
Podziękowania: 429 razy

granice

Post autor: malineczka8888 »

oblicz:
a) \(\lim_{x \to 0}\) \(\frac{sin4x}{sin7x}\)
b) \(\lim_{x \to \pi}\) \(\frac{sinx}{x- \pi }\)
c) \(\lim_{x \to 1}\) \(\frac{sin(1-x)}{ \sqrt{x}-1 }\)
d) \(\lim_{x\to \infty}\) \((1+ \frac{1}{x})^{x+1}\)
e) \(\lim_{x\to \infty}\) \((\frac{x+1}{x-2})^{2x}\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: granice

Post autor: Lbubsazob »

\(\lim_{x\to 0} \frac{\sin 4x}{\sin 7x}= \lim_{x\to 0} \sin 4x \cdot \frac{4x}{4x} \cdot \frac{1}{\sin 7x} \cdot \frac{7x}{7x}= \lim_{x\to 0} \frac{4x}{7x}=\frac{4}{7}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

b)
\(\lim_{x \to \pi}\) \(\frac{sinx}{x- \pi }= \lim_{x \to \pi}\) \(\frac{sin( \pi -x)}{x- \pi }= -\lim_{x \to \pi}\frac{sin( x- \pi )}{x- \pi }=-1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

c)
\(\lim_{x \to 1}\) \(\frac{sin(1-x)}{ \sqrt{x}-1 }= \lim_{x \to 1}\) \(\frac{(\sqrt{x}+1 )sin(1-x)}{x-1 }=-\lim_{x \to 1}\) \(\frac{(\sqrt{x}+1 )sin(1-x)}{1-x }=-2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

d)
\(\lim_{x\to \infty}\) \((1+ \frac{1}{x})^{x+1}= \lim_{x\to \infty}\) \((1+ \frac{1}{x})^{x} \cdot (1+ \frac{1}{x})=e \cdot 1=e\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

e)
\(\lim_{x\to \infty}\) \((\frac{x+1}{x-2})^{2x}=\lim_{x\to \infty}\) \((\frac{x-2+3}{x-2})^{2x}=\lim_{x\to \infty}\) \((1+\frac{3}{x-2})^{2(x-2)+4}=(e^3)^2=e^6\)
ODPOWIEDZ