zbadać zbeiżność punktową i jednostajną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

zbadać zbeiżność punktową i jednostajną

Post autor: suspicious20 »

\(f_n : R \to R, f_n (x)= sin^n x\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(f(x)=\lim_{n\to\infty}\sin^nx={\{0,\ x\ne \frac{\pi}{2}+k\pi\\1,\ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\\\text{nie istnieje},\ x=-\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ