zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągów

Post autor: suspicious20 »

zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągów funkcyjnych:
1.\(f_n : R \to R , f_n (x) = cos^{2n} x\)
2. \(f_n : R \to R , f_n (x) = \frac{x}{2 + x^{2n}}\)

Proszę o w miare dokladne wytłumaczenie lub krok po kroku, bo wczesniej nie robilem takich zadan, a w ksiazce nawet nie mam zadnego przykladu i nie wiem jak sie za to zabrac...
jacekratajczak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 gru 2011, 00:24
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągó

Post autor: jacekratajczak »

.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 01:49 przez jacekratajczak, łącznie zmieniany 1 raz.
jacekratajczak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 gru 2011, 00:24
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: jacekratajczak »

.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 01:49 przez jacekratajczak, łącznie zmieniany 1 raz.
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

przeanalizowalem sobie to rozwiazanie i mi sie nawet podoba :) tylko w odpowiedzi mam : "Nie zbiezny jednostajnie"
jacekratajczak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 gru 2011, 00:24
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągó

Post autor: jacekratajczak »

.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 01:53 przez jacekratajczak, łącznie zmieniany 1 raz.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągó

Post autor: octahedron »

\(f(x)=\lim_{n\to\infty}\cos^{2n}x={\{1,\ x=k\pi\\0,\ x\ne k\pi}\)

Jeśli \(f_n(x)\) są ciągłe i ciąg jest jednostajnie zbieżny, to \(f(x)\) też jest ciągła. Tu nie jest, więc mamy tylko zbieżność punktową.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: zbadać zbieżność punktową i jednośtajną poniższych ciągó

Post autor: octahedron »

\(f(x)=\lim_{n\to\infty}\frac{x}{2+x^{2n}}={\{0,\ x<-1\\-\frac{1}{3},\ x=-1\\\frac{x}{2},\ -1<x<1\\\frac{1}{3},\ x=1\\0,\ x>1}\)

\(f_n(x)\) są ciągłe, a \(f(x)\) jest nieciągła, czyli nie ma jednostajnej zbieżności.
ODPOWIEDZ