granice całkowania

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

granice całkowania

Post autor: melon »

jeśli mam całkę \(\int_0^3 y\sqrt{y^2+16} dy\) to podstawiam \(t=y^2+16\)

otrzymuję \(\frac{1}{2}\int \sqrt{t} dt\)
tylko czy teraz zamiast całki od 0 do 3 będzie całka
od 16 do 25?
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ