1)
Ustalić stan książeczki oszczędnościowej po 10 latach, jeżeli dokonano w niej następujących operacji finansowych: na początku wpłacono 2500 zł, po czterech latach wpłacono 1000 zł, po następnym roku wypłacono 3000 zł. Roczna stopa procentowa wynosi 12% i kapitalizacja jest złożona roczna z dołu.
2)
Wyznaczyć przyszłą wartość kwoty 100 zł po upływie 5 lat, jeżeli podlega ona oprocentowaniu wg rocznej stopy procentowej 9% przy kapitalizacji złożonej z dołu: a) rocznej, b) półrocznej, c) miesięcznej.
3)
W banku, w którym obowiązuje roczna kapitalizacja złożona z dołu, kapitał 50 zł
utworzył po 1 roku wartość 60 zł. Ile zyskałby właściciel kapitału w ciągu kolejnych 2 lat, gdyby przy nie zmienionej rocznej stopie wprowadzono kapitalizację kwartalną?
4)
Jaka jest roczna stopa procentowa, jeżeli przy kwartalnej kapitalizacji złożonej z dołu kapitał podwoił swoją wartość po 5 latach?
Proszę o pomoc w zadaniach. będę bardzo wdzięczna.
Finanse zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 418
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
- Otrzymane podziękowania: 123 razy
Re: Finanse zadania
1.
\(K_{n}=2500 \cdot (1,12)^4 + 3500 \cdot 1,12 + 6500 \cdot (1,12)^5 = 19309,02\)
\(K_{n}=2500 \cdot (1,12)^4 + 3500 \cdot 1,12 + 6500 \cdot (1,12)^5 = 19309,02\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 418
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
- Otrzymane podziękowania: 123 razy
Re: Finanse zadania
2.
a)
\(K_{n} = 100 \cdot (1,09)^5 = 153,86\)
b)
\(K_{n}= 100 \cdot (1+\frac{0,09}{2})^{10} = 155,30\)
c)
\(K_{n} = 100 \cdot (1+\frac{0,09}{12})^{60} = 156,57\)
a)
\(K_{n} = 100 \cdot (1,09)^5 = 153,86\)
b)
\(K_{n}= 100 \cdot (1+\frac{0,09}{2})^{10} = 155,30\)
c)
\(K_{n} = 100 \cdot (1+\frac{0,09}{12})^{60} = 156,57\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 418
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
- Otrzymane podziękowania: 123 razy
Re: Finanse zadania
3.
\(60=50\cdot(1+p)\\
p=\frac{60}{50}-1 = 0,2\)
\(K_{n}=60 \cdot (1 + \frac{0,2}{4})^{8} - 60 = 28,65\)
\(60=50\cdot(1+p)\\
p=\frac{60}{50}-1 = 0,2\)
\(K_{n}=60 \cdot (1 + \frac{0,2}{4})^{8} - 60 = 28,65\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 418
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
- Otrzymane podziękowania: 123 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 lis 2016, 17:22
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
hej, naprowadzi mnie ktoś na rozwiązanie zadnia?
W Banku , w którym obowiązuje kapitalizacja złożona, kapitał 6jp utworzył po roku wartość 8jp. Ile zyskałby właściciel kapitału w ciągu 3 lat, gdyby przy niezmienionej stopie procentowej wprowadzono kapitalizację kwartalną?
Ktoś sprawdzi czy dobrze przeliczyłem?
Ze wzoru na op. składane to i=33,3 % wiec po zmianie kapitalizacji
K=6(1+0,333)^12
K=188,84 zl?
W Banku , w którym obowiązuje kapitalizacja złożona, kapitał 6jp utworzył po roku wartość 8jp. Ile zyskałby właściciel kapitału w ciągu 3 lat, gdyby przy niezmienionej stopie procentowej wprowadzono kapitalizację kwartalną?
Ktoś sprawdzi czy dobrze przeliczyłem?
Ze wzoru na op. składane to i=33,3 % wiec po zmianie kapitalizacji
K=6(1+0,333)^12
K=188,84 zl?
-
- Expert
- Posty: 6281
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1539 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 sty 2017, 21:26
- Płeć:
Re: Finanse zadania
Witam. Prosiłbym bym o pomoc w trzech zadaniach. Z góry serdecznie dziękuję.
1)Pewna inwestycja może jednorazowo po 5 latach przynieść strumień gotówki 1,- zł. Oblicz pułap nakładów na tę inwestycję, jeżeli inwestor szacuje koszt kapitału na poziomie 8%?
2)Inwestor który szacuje premię za ryzyko 4% zamierza nabyć za cenę 5,- zł akcję pewnej spółki, której polityka dywidendy przewiduje stopę zysów zatrzymanych na poziomie b=0,6. Stopa zwrotu z inwestycji bez ryzyka wynosi 2%. Po jakiej cenie powinien on sprzedać tę akcję po czterech latach, aby nie ponieść strat na tej inwestycji, jeżeli corocznie dywidenda z tej akcji wyniesie 0,15 zł?
3)Pewna inwestycja może corocznie przynosić dochód 0,8 zł i po 5 latach może być sprzedana za 20,- zł. Oblicz pułap nakładów na tę inwestycję, jeżeli inwestor szacuje koszt kapitału na poziomie 8%?
1)Pewna inwestycja może jednorazowo po 5 latach przynieść strumień gotówki 1,- zł. Oblicz pułap nakładów na tę inwestycję, jeżeli inwestor szacuje koszt kapitału na poziomie 8%?
2)Inwestor który szacuje premię za ryzyko 4% zamierza nabyć za cenę 5,- zł akcję pewnej spółki, której polityka dywidendy przewiduje stopę zysów zatrzymanych na poziomie b=0,6. Stopa zwrotu z inwestycji bez ryzyka wynosi 2%. Po jakiej cenie powinien on sprzedać tę akcję po czterech latach, aby nie ponieść strat na tej inwestycji, jeżeli corocznie dywidenda z tej akcji wyniesie 0,15 zł?
3)Pewna inwestycja może corocznie przynosić dochód 0,8 zł i po 5 latach może być sprzedana za 20,- zł. Oblicz pułap nakładów na tę inwestycję, jeżeli inwestor szacuje koszt kapitału na poziomie 8%?