wielomiany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 205
- Rejestracja: 11 sie 2011, 17:29
- Podziękowania: 99 razy
- Płeć:
wielomiany
18.Wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu kąpielowego o objętości 640 000 litrów w ktorym krawędzie podstawy różnią się o 12 m a glębokość basenu stanowi 20% długości krawędzi podstawy.
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
\(640 000 l=640 m^3\)
x-krawędź podstawy
Może być tak: \(x(x+12) \frac{x}{5}=640\)
wtedy
\(x^3+12x^2-3200=0\)
\(\frac{1}{3200} x^3+ \frac{12}{3200} x^2-1=0\)
ma jakiś pierwiastek ale paskudny :
\(11<x_0<12\)
wymiary basenu \(x_0 \times (x_0+12) \times \frac{x_0}{5}\)
lub tak:
\(x(x+12) \frac{x+12}{5}=640\)
\(x^3+24x^2+144x-3200=0\)
\(\frac{1}{3200} x^3+ \frac{24}{3200} x^2+ \frac{144}{3200} x-1=0\) x=8 jest pierwiastkiem. Wymiary basenu :8x20X4
x-krawędź podstawy
Może być tak: \(x(x+12) \frac{x}{5}=640\)
wtedy
\(x^3+12x^2-3200=0\)
\(\frac{1}{3200} x^3+ \frac{12}{3200} x^2-1=0\)
ma jakiś pierwiastek ale paskudny :
\(11<x_0<12\)
wymiary basenu \(x_0 \times (x_0+12) \times \frac{x_0}{5}\)
lub tak:
\(x(x+12) \frac{x+12}{5}=640\)
\(x^3+24x^2+144x-3200=0\)
\(\frac{1}{3200} x^3+ \frac{24}{3200} x^2+ \frac{144}{3200} x-1=0\) x=8 jest pierwiastkiem. Wymiary basenu :8x20X4
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Mam wymiary:
\(8m\;\;20m\;\;4m\)
\(a(a+12)\cdot 0,2(a+12)=640\\
0,2a(a+12)^2=640\;/\cdot \frac{10}{2}\\
a(a^2+24a+144)=3200\\
a^3+24a^2+144a-3200=0
W(8)=0\)
Dzieląc W(a) przez (a-8) mam rozkład lewej strony równania...
\((a-8)(a^2+32a+400)=0
Wymiary:
\(a=8\\
b=8+12=20\\
H=0,20\cdot 20=4\)
Wymiary są w metrach.\)
\(8m\;\;20m\;\;4m\)
\(a(a+12)\cdot 0,2(a+12)=640\\
0,2a(a+12)^2=640\;/\cdot \frac{10}{2}\\
a(a^2+24a+144)=3200\\
a^3+24a^2+144a-3200=0
W(8)=0\)
Dzieląc W(a) przez (a-8) mam rozkład lewej strony równania...
\((a-8)(a^2+32a+400)=0
Wymiary:
\(a=8\\
b=8+12=20\\
H=0,20\cdot 20=4\)
Wymiary są w metrach.\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.