TRÓJKĄT
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 09 lis 2011, 19:29
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
TRÓJKĄT
w trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 4 razy większa od drugiej.Wykaż , że wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki , z których jeden jest 16 razy większy od drugiego
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: TRÓJKĄT
niech a i b będą przyprostokątnymi, a c przeciwprostokątną wówczas: \(a=4x, b=x \rightarrow c=x\sqrt{17}\)
na mocy wzoru na wysokość opuszczoną na przeciwprostokątną, który wygląda następująco:\(h_{c}=\frac{ab}{c}\) wyznaczamy długość wysokości \(h_{c}\) zatem:
\(h_{c}=\frac{4x^{2}}{x\sqrt{17}}=\frac{4x}{\sqrt{17}}=\frac{4x\sqrt{17}}{17}\)
teraz wystarczy z tw. Pitagorasa wyliczyć długości odcinków p i q na które zost podzielona przeciwprostokątna. Zatem do dzieła!
\(p^{2}+h_{c}^{2}=a^{2}\)
\(p^{2}+h_{c}^{2}=a^{2}\rightarrow p^{2}+\frac{16x^{2}}{17}=16x^{2}\rightarrow p^{2}=\frac{272x^{2}}{17}-\frac{16x^{2}}{17}\rightarrow p^{2}=\frac{256x^{2}}{17}\rightarrow p= \frac{16x}{\sqrt{17}}\)
z działania \(q^{2}+h_{c}^{2}=x^{2}\) wyliczamy q i otrzymujemy, że \(q=\frac{x}{\sqrt{17}}\)
\(\frac{p}{q}= \frac{16x}{\sqrt{17}}*\frac{\sqrt{17}}{x}=16\) c.n.p
na mocy wzoru na wysokość opuszczoną na przeciwprostokątną, który wygląda następująco:\(h_{c}=\frac{ab}{c}\) wyznaczamy długość wysokości \(h_{c}\) zatem:
\(h_{c}=\frac{4x^{2}}{x\sqrt{17}}=\frac{4x}{\sqrt{17}}=\frac{4x\sqrt{17}}{17}\)
teraz wystarczy z tw. Pitagorasa wyliczyć długości odcinków p i q na które zost podzielona przeciwprostokątna. Zatem do dzieła!
\(p^{2}+h_{c}^{2}=a^{2}\)
\(p^{2}+h_{c}^{2}=a^{2}\rightarrow p^{2}+\frac{16x^{2}}{17}=16x^{2}\rightarrow p^{2}=\frac{272x^{2}}{17}-\frac{16x^{2}}{17}\rightarrow p^{2}=\frac{256x^{2}}{17}\rightarrow p= \frac{16x}{\sqrt{17}}\)
z działania \(q^{2}+h_{c}^{2}=x^{2}\) wyliczamy q i otrzymujemy, że \(q=\frac{x}{\sqrt{17}}\)
\(\frac{p}{q}= \frac{16x}{\sqrt{17}}*\frac{\sqrt{17}}{x}=16\) c.n.p
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
z podobieństwa odpowiednich trójkątów byłoby tak:
przyprostokątne: \(a = 4x, \ b = x\)
przeciwprostokątna podzielona na dwa kawałki: \(c = d+e\)
z podobieństwa trójkątów mamy:
\(\frac d a = \frac a c\) oraz \(\ \frac e b = \frac b c\)
stąd mamy:
\(d = \frac{a^2}{c}\) oraz \(e = \frac {b^2}{c}\)
czyli
\(\frac d e = \frac{a^2}{c} \ : \ \frac {b^2}{c} = \frac{a^2}{b^2} = \frac{16x^2}{x^2} = \frac{16}{1}\)
przyprostokątne: \(a = 4x, \ b = x\)
przeciwprostokątna podzielona na dwa kawałki: \(c = d+e\)
z podobieństwa trójkątów mamy:
\(\frac d a = \frac a c\) oraz \(\ \frac e b = \frac b c\)
stąd mamy:
\(d = \frac{a^2}{c}\) oraz \(e = \frac {b^2}{c}\)
czyli
\(\frac d e = \frac{a^2}{c} \ : \ \frac {b^2}{c} = \frac{a^2}{b^2} = \frac{16x^2}{x^2} = \frac{16}{1}\)