Pomocy!!! Jutro matma a ja mam problem z tymi zadaniami...
1. Określ dziedziny funkcji:
a) f(x)=√3-4x
b) g(x)=x+3/x+2 - x-4/x-3
c) f(x)=√2-5x
d) g(x)=x-3/x-2 - x+4/x+3
2. a) Znajdź punkty, w których wykres funkcji y=-0,75x - 1,5 przecina osie układu współrzędnych.
b) Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=2x-5 i przechodzi przez punkt A=(-1,2)
Funkcja liniowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad.1.a)
jeżeli \(\ \ \ f(x)=\sqrt{3-4x}\ \ \ to\ \ 3-4x\geq 0\ \ \\)stąd\(\ \ \ D_f=(-\infty\ ;\ \frac{3}{4}>\)
b).
jeżeli\(\ \ \ g(x)=\frac{x+3}{x+2}-\frac{x-4}{x-3}\ \ \\)to \(\ \ D_g=R-\){-2;3}
c).
jeżeli\(\ \ \ f(x)=\sqrt{2-5x}\ \ \ \ to\ \ \ 2-5x\geq 0\ \ \\)stąd\(\ \ \ D_f=(-\infty\ ;\ \frac{2}{5}>\)
d).
jeżeli\(\ \ \ g(x)=\frac{x-3}{x-2}-\frac{x+4}{x+3}\ \ \ to\ \ \ D_g=R-\){-3;2}
jeżeli \(\ \ \ f(x)=\sqrt{3-4x}\ \ \ to\ \ 3-4x\geq 0\ \ \\)stąd\(\ \ \ D_f=(-\infty\ ;\ \frac{3}{4}>\)
b).
jeżeli\(\ \ \ g(x)=\frac{x+3}{x+2}-\frac{x-4}{x-3}\ \ \\)to \(\ \ D_g=R-\){-2;3}
c).
jeżeli\(\ \ \ f(x)=\sqrt{2-5x}\ \ \ \ to\ \ \ 2-5x\geq 0\ \ \\)stąd\(\ \ \ D_f=(-\infty\ ;\ \frac{2}{5}>\)
d).
jeżeli\(\ \ \ g(x)=\frac{x-3}{x-2}-\frac{x+4}{x+3}\ \ \ to\ \ \ D_g=R-\){-3;2}