1. Najdłuższą jaszczurką na Ziemi jest waran paskowaty. Ciało największego warana, jakiego zmierzono, miało długość 4,75 m, przy czym 7/10 długości stanowił ogon. Jaki długi jest ogon tego warana?
2. Najszybszy żółw porusza się z prędkością 1/8 m/s. W jakim czasie pokona on 3,5 m?
3. Zapisz polecenia w postaci wyrażenia arytmetycznego, a następnie oblicz wartość tego wyrażenia:
a). od iloczynu liczb 3/4 i 4 2/3 odejmij liczbę 1,68
b). do ilorazu liczby 0,884 przez 2,6 dodaj liczbę 1 1/2
c). sumę liczb 2 3/8 i 1,75 pomnóż przez różnicę liczb 1 i 79/99
4. Przez pięć dni w tygodniu gazeta kosztuje 1,20 zł, a jej sobotnie wydanie kosztuje 1,50 zł. Za roczną prenumeratę tej gazety należy zapłacić 300 zł. Ile złotych można zaoszczędzić, prenumerując tę gazetę zamiast kupować jej wydanie? Przyjmij, że rok ma 52 tygodnie.
5.Z akwarium , w którym było 60 l wyparowało 0,05 części tej wody. Ile litrów wody pozostało?
Ułamki w zadaniach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(1)\\
4,75\cdot 0,7=3,325=3\frac{3}{8} \;m\)
Zad.2
\(\frac{1}{8}\cdot t=3,5\\
t=3,5:\frac{3}{8}=3,5\cdot \frac{8}{3}=\frac{28}{3}=9\frac{1}{3}\;s\)
Zad.3
\(a)\\ \frac{3}{4} \cdot 4 \frac{2}{3}+1,68= \frac{3}{4}\cdot \frac{14}{3}+1,68= \frac{7}{2}+1,68=3,5+1,68=5,18\\
b)\\
\frac{0,884}{2,6}+1 \frac{1}{2}= \frac{8,84}{26}+1,5=0,34+1,5=1,84\\
c)\\
(2 \frac{3}{8}+1 \frac{3}{4})\cdot (1- \frac{79}{99})=(2 \frac{3}{8}+1 \frac{6}{8}) \cdot ( \frac{20}{99})= \frac{33}{8} \cdot \frac{20}{99}= \frac{1\cdot 5}{2\cdot 3}= \frac{5}{6}\)
4,75\cdot 0,7=3,325=3\frac{3}{8} \;m\)
Zad.2
\(\frac{1}{8}\cdot t=3,5\\
t=3,5:\frac{3}{8}=3,5\cdot \frac{8}{3}=\frac{28}{3}=9\frac{1}{3}\;s\)
Zad.3
\(a)\\ \frac{3}{4} \cdot 4 \frac{2}{3}+1,68= \frac{3}{4}\cdot \frac{14}{3}+1,68= \frac{7}{2}+1,68=3,5+1,68=5,18\\
b)\\
\frac{0,884}{2,6}+1 \frac{1}{2}= \frac{8,84}{26}+1,5=0,34+1,5=1,84\\
c)\\
(2 \frac{3}{8}+1 \frac{3}{4})\cdot (1- \frac{79}{99})=(2 \frac{3}{8}+1 \frac{6}{8}) \cdot ( \frac{20}{99})= \frac{33}{8} \cdot \frac{20}{99}= \frac{1\cdot 5}{2\cdot 3}= \frac{5}{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.