funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
htc123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 maja 2011, 16:28
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

funkcja liniowa

Post autor: htc123 »

Dla jakich liczb rzeczywistych "p" funkcja f(x) = (7p + 3)x - 2p - 8 jest rosnaca?
czarny020
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 229
Rejestracja: 01 lis 2010, 19:53
Podziękowania: 161 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: funkcja liniowa

Post autor: czarny020 »

\(7p+3>0\)
\(7p>-3\)
\(p>-\frac{3}{7}\)
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

\(7p+3>0
p>\frac{-3}{7}\)
htc123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 maja 2011, 16:28
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Post autor: htc123 »

Ja tak zrobiłem na sprawdzianie i dostałem za to tylko połowę punktów więc jeszcze chyba coś tam trzeba rozwinąć?

PS
Jeśli ktoś może to proszę jeszcze o rozwiązanie tego zadania:

Wyznacz wartość współczynnika kierunkowego a we wzorze funkcji liniowej wiedząc, że do wykresu tej funkcji należy punkt A oraz: y= ax-4; A(5, -1).
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

W zasadzie powinieneś założyć nowy wątek, ale niech będzie. Co do pierwszego to nic więcej nie trzeba robić.

2. Podstaw punkt do wzoru tej funkcji.
\(-1=5a-4 \Rightarrow a= \frac{3}{5}\)
ODPOWIEDZ