Parabola

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studentkaK
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 05 mar 2011, 12:44
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Parabola

Post autor: studentkaK »

Dane jest równanie paraboli \(x=- \frac{1}{4} y^2+y\). Wyznaczyc jej wierzchołek A, ognisko F i rownanie kierownicy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(x=- \frac{1}{4} y^2+y\)
\(x=- \frac{1}{4} (y^2-4y)\)
\(-4(x-1)=(y-2)^2\)

Wierzchołek juz mam : \(A= \left(1,2 \right)\)

\(-4(x-1)=(y-2)^2\)
\(x^2-4x+4=x^2+(y-2)^2\)
\((x-2)^2=x^2+(y-2)^2\)

No to mam juz kierownicę i ognisko:
kierownica: x=2
ognisko: \(F=(0,2)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

I jeszcze obrazeczek (na wszelki wypadek):
ScreenHunter_111.jpg
ScreenHunter_111.jpg (24.33 KiB) Przejrzano 441 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

I jeszcze jedno. Te zadania wyraźnie nauczyciel przemyślał. Należy je robić po kolei. (perwsze jest wprowadzeniem do drugiego i pewnie tak dalej ...)
ODPOWIEDZ