Granica z regułą de l'Hospitala

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Granica z regułą de l'Hospitala

Post autor: Wiktoriiia »

Obliczyć przy użyciu reguły de l'Hospitala

\(\lim_{x\to2 }\) \(\frac{2}{x+e^{ \frac{1}{x-2} }}\)

A jak ten przykład rozwiązać??
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ten przykład do de l"Hospitala całkiem nie pasuje (załeżenia nie są spełnione)
Ale nie ma powodu zeby ją stosować:
\(\lim_{x\to2^- }\frac{2}{x+e^{ \frac{1}{x-2} }}= \frac{2}{2+e^{- \infty }}=1\)
\(\lim_{x\to2^+ }\frac{2}{x+e^{ \frac{1}{x-2} }}= \frac{2}{2+e^{ \infty }}=0\)
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Post autor: Wiktoriiia »

no też mi się wydawało ze nie ma sensu stosować.. ale takie było polecenie
ODPOWIEDZ