VI próbna matura 2011 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Nie napisałeś o jaki arkusz chodzi, ale jeżeli o rozszerzenie, to przy kilkukrotnym rzucie kostką zawsze trzeba uwzględniać kolejność. Inaczej zdarzenia elementarne nie są jednakowo prawdopodobne. Np. dla dwóch kostek para {1,1} pojawia się dwa razy rzadziej niż para {1,2}, bo tej drugiej odpowiadają dwa zdarzenia (1,2) i (2,1).
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: VI próbna matura 2011 z zadania.info
Mam pytanie odnosnie rozwiazan z zadania 6
a) Otrzymalismy rownosc \((a-b)^2 \ge 0\)
I pisze tam tak : Zauważmy jeszcze, że nierówność staje się równością tylko w jednej sytuacji: gdy \(a = b\)
Przeciez liczby a i b to dowolne liczby nieujemen i przykladowo wezme a = 50 , b = 2. Gdy podstawie te wartosci to takze bedzie nierownosc spelniona
b) Skad w ogole sie wzielo to ze podsawiamy do wzoru ktory byl w podpunkcie a ? Rozumie tylko ten 4 sposob.
Z gory dziekuje za wyjasnienie
a) Otrzymalismy rownosc \((a-b)^2 \ge 0\)
I pisze tam tak : Zauważmy jeszcze, że nierówność staje się równością tylko w jednej sytuacji: gdy \(a = b\)
Przeciez liczby a i b to dowolne liczby nieujemen i przykladowo wezme a = 50 , b = 2. Gdy podstawie te wartosci to takze bedzie nierownosc spelniona
b) Skad w ogole sie wzielo to ze podsawiamy do wzoru ktory byl w podpunkcie a ? Rozumie tylko ten 4 sposob.
Z gory dziekuje za wyjasnienie
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: