VI próbna matura 2011 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
VI próbna matura 2011 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze VI próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/2433539
Do jutra (10 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/2433539
Do jutra (10 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 kwie 2011, 12:46
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 kwie 2011, 12:46
- Płeć:
-
- Moderator
- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 mar 2011, 22:44
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 gru 2009, 22:15
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 17:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
są podobne ponieważ na początku w tym dużym trójkącie masz kąt alfa i dwa kąty beta, później tworząc odcinek BD i mając kąt CBD=alfa drugim pewnym kątem jest kąt BCA=beta (jest to kąt z dużego trójkąta równoramiennego) dopełniając 180 pozostaje drugi kąt beta czyli wychodzi na to że trójkąt jest równoramienny z kątami takimi jak duży trójkąt ABC.
PS. Mam nadzieje że ta ostatnia będzie najłatwiejsza (takie przygotowanie jakie proponuje nam zadania.info to na pewno będzie dobrze : )
PS. Mam nadzieje że ta ostatnia będzie najłatwiejsza (takie przygotowanie jakie proponuje nam zadania.info to na pewno będzie dobrze : )
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 paź 2010, 23:20
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Czy mógłby mi ktoś wytknąć błędy w rozumowaniu w zad. 9? Rozwiązywałem tak:
\(\Omega =6^3=216\)
maksymalna liczba podzielna przez 4, którą możemy otrzymać to 108 (suma kwadratów z 3 rzutów, 36+36+36) a najmniejsza to 12(4+4+4).
Liczb z przedziału <12;108> podzielnych przez 4 jest 25 (z ciągu arytmetycznego).
Liczby, które można otrzymać przy 3 rzutach. --> 12,24,44,48,56,76,88,108
\(|A| = 8
P(A) = \frac{8}{216} = \frac{1}{27}\)
\(\Omega =6^3=216\)
maksymalna liczba podzielna przez 4, którą możemy otrzymać to 108 (suma kwadratów z 3 rzutów, 36+36+36) a najmniejsza to 12(4+4+4).
Liczb z przedziału <12;108> podzielnych przez 4 jest 25 (z ciągu arytmetycznego).
Liczby, które można otrzymać przy 3 rzutach. --> 12,24,44,48,56,76,88,108
\(|A| = 8
P(A) = \frac{8}{216} = \frac{1}{27}\)