1) Obliczyć pole figury ograniczonej funkcjami\(y=sinx i y=x^2- \pi x\)
2) Obliczyć pole figury będącej wspolną częścią elipsy x=3cost, \(y=sin2x\) dla \(t \in <0,2 \pi >\) i kąta AOB, gdzie punkty AOB mają współrzędne A(1,0); B(1,1); O(0,0)
3) obliczyć długość łuku paraboli \(y=2x^2\) od wierzchołka do punktu A(1,2)
4) Obliczyć objętość figury powstałej w wyniku obrotu w okół osi x wykresu funkcji \(y=sin2x dla x \in <0,2 \pi >\)
5) Pole powierchni bocznej figury powstałej w wyniku obrotu w okól osi x wykresu funkcji \(y=x \sqrt{2} dla x \in <0,1>\)
zastosowanie całek oznaczonych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
3) Najpierw obejrzyj to: http://www.youtube.com/watch?v=6k974uSs8UE
\(l= \int_{0}^{1} \sqrt{1+ \left( \left( 2x^2\right)' \right)^2 }dx =\int_{0}^{1} \sqrt{1+ \left(4x \right)^2 }dx=\int_{0}^{1} \sqrt{1+ 16x^2 }dx=\) ... no i tu jest pewien kłopot (to sie ładnie nie liczy):
\(\int_{0}^{1} \sqrt{1+ 16x^2 }dx=4\int_{0}^{1} \sqrt{ \left( \frac{1}{4} \right)^2 + x^2 }dx= \frac{1}{2} \left[x \sqrt{\left( \frac{1}{4} \right)^2 + x^2 } + \frac{1}{16}ln|x+ \sqrt{\left( \frac{1}{4} \right)^2 + x^2 } \right]_0^1\)
może to i wyjdzie ładnie ale troche teraz nie mam czasu . Maże spróbuj sam(a)
\(l= \int_{0}^{1} \sqrt{1+ \left( \left( 2x^2\right)' \right)^2 }dx =\int_{0}^{1} \sqrt{1+ \left(4x \right)^2 }dx=\int_{0}^{1} \sqrt{1+ 16x^2 }dx=\) ... no i tu jest pewien kłopot (to sie ładnie nie liczy):
\(\int_{0}^{1} \sqrt{1+ 16x^2 }dx=4\int_{0}^{1} \sqrt{ \left( \frac{1}{4} \right)^2 + x^2 }dx= \frac{1}{2} \left[x \sqrt{\left( \frac{1}{4} \right)^2 + x^2 } + \frac{1}{16}ln|x+ \sqrt{\left( \frac{1}{4} \right)^2 + x^2 } \right]_0^1\)
może to i wyjdzie ładnie ale troche teraz nie mam czasu . Maże spróbuj sam(a)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
4) Najpierw obejrzyj to: http://www.youtube.com/watch?v=_wUNgYgmuk8
I teraz :
\(V= \int_{0}^{2 \pi } \pi sin^2 2x dx\) (jesteś pewien ,ze to taką funkcje obracamy? Słabo się liczy.. sprawdż czy nie ma pomyłki w treści zadania)
I teraz :
\(V= \int_{0}^{2 \pi } \pi sin^2 2x dx\) (jesteś pewien ,ze to taką funkcje obracamy? Słabo się liczy.. sprawdż czy nie ma pomyłki w treści zadania)