3 zadania maturalne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lucky555
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 08 mar 2008, 15:20

3 zadania maturalne

Post autor: Lucky555 »

1. Napisz równanie okregu stycznego do osi y w punkcie A = (0, 2) i przechodzacego przez punkt P = (4, 6). Wyznacz na okrêgu takie punkty B i C, aby trójkat ABC byl równoboczny.

2. Wykres funkcji liniowej y = mx + b dla m nie moze byc 0 przechodzi przez punkt P = (2, –1) i przecina oœ x w punkcie B. WyraŸ odleglosc punktu B od poczatku ukladu wspólrzêdnych jako funkcje parametru m. Wyznacz miejsce zerowe tej funkcji i naszkicuj jej wykres.

3. W zbiorze Z = {-–2n + 1, -–2n + 3, ..., -–3, -–1, 0, 1, 3, ..., 2n -– 3, 2n -– 1}, gdzie n jest dodatnia liczba naturalna wiêksza od 4, zmieniono znaki na przeciwne trzem losowo wybranym liczbom. Wiadomo, ¿e prawdopodobieñstwo tego, ze suma wszystkich liczb w zbiorze nie ulegla zmianie wynosi 1/161 . Wyznacz n. (odp. n=11)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2008, 21:12 przez Lucky555, łącznie zmieniany 1 raz.
Lucky555
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 08 mar 2008, 15:20

Post autor: Lucky555 »

Czy jest mozliwosc zrobienia tych zadan ?
natii1811
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2008, 16:54

Post autor: natii1811 »

pierwsze zadanie to widziałam o tu: http://www.zadania.info/7303723 :P
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Drugie jest tu
http://www.zadania.info/5413941

Co do trzeciego to albo ja go nie umiem dobrze zrobić albo jest ono makabryczne. Ja je umiem zrobić tak: trzeba policzyć na ile sposobów można z tego zbioru wybrać trzy różne liczby tak aby a+b+c=0 (to są te przy których zmienia się znaki). I ja to nawet umiem policzyć, ale jest to bardzo nieeleganckie (np. zależy od parzystości n). Na razie nie chce mi się tego wpisywać. Może jak będę miał więcej czasu, to się jeszcze nad tym zastanowię.
ODPOWIEDZ