1.Kupiec ma dwie beczki wina, W których stosunek liczby litrów wina z
pierwszej 'beczki do liczby litrów wina drugiej beczki wynosi 3: 2.
Litr wina z pierwszej beczki kosztuje tyle złotych, ile wynosi 5% liczby
litrów wina znajdującego się w drugiej beczce. Litr wina w drugiej beczce
jest o 2 złote droższy niż w pierwszej. Łączna wartość wina w obu
beczkach jest równa 960 złotych. Ile litrów wina jest w każdej beczce i ile
złotych kosztuje litr wina z każdej beczki?
ulozylem cos takiego:
5/100yx + 5/100y+2= 960 przedst. to cena x ilość + cena razy ilosc.
ale nie mam pojecia jak to sprowadzić do postaci aby moc wyliczyc delte.
Problem mam takze z tym zad. tylko ze w tym akurat nawet nie potrafie ulozyc pierwszego rownania..
2. Fabryka produkowała 500 samochodow miesiecznie. W lutym i marcu produkcja spadła o ten sam procent w stosunku do poprzedniego miesiaca. WIedzac ze w marcu wyprodukowano 405 samochodow, oblicz o ile procent spadła produkcja w lutym.
Na innym forum znazlem jego rozw. :
x- ile procent spadla(wartosc)
W styczniu 500, w lutym: 500 - x/100*500=500-5x
W marcu: (500-5x)- x/100*(500-5x)=405
Tylko ze nie wiem skad co sie wzielo wiec, prosilbym o jakies objasnienie oraz pomoc w sprowadzeniu aby moc obliczyc delte.
zadania z treścia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
zadanie 1
x -- ilość wina w 1 beczce
y -- ilość wina w 2 beczne
x / y = 3 / 2 => x = 3 * y / 2
(0,05 * y) -- cena 1L wina w 1 beczce
(0,05 * y) + 2 -- cena 1L wina w 2 beczce
układ równań:
x = 3 * y / 2
x * (0,05 * y) + y * ((0,05 * y) + 2) = 960
zadanie 2
x/100 -- procent o ktory spadała cena
500 -- styczen (dotychczasowa cena)
500 - x/100 * 500 -- luty (cena ze stycznia - x procent ceny ze stycznia)
(500 - x/100 * 500) - x/100 * (500 - x/100 * 500) -- marzec (cena z lutego - x procent ceny z lutego)
x -- ilość wina w 1 beczce
y -- ilość wina w 2 beczne
x / y = 3 / 2 => x = 3 * y / 2
(0,05 * y) -- cena 1L wina w 1 beczce
(0,05 * y) + 2 -- cena 1L wina w 2 beczce
układ równań:
x = 3 * y / 2
x * (0,05 * y) + y * ((0,05 * y) + 2) = 960
zadanie 2
x/100 -- procent o ktory spadała cena
500 -- styczen (dotychczasowa cena)
500 - x/100 * 500 -- luty (cena ze stycznia - x procent ceny ze stycznia)
(500 - x/100 * 500) - x/100 * (500 - x/100 * 500) -- marzec (cena z lutego - x procent ceny z lutego)
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
1.
x-ilość wina w I beczce
y-ilość wina w II beczce
\(\frac{3}{2}\)- stosunek liczby litrów wina z pierwszej beczki do liczby litrów wina drugiej beczki
\(\frac{x}{y}\)- stosunek liczby litrów wina z pierwszej beczki do liczby litrów wina drugiej beczki
0,05y-cena wina z I beczki
0,05y+2-cena wina z II beczki
0,05yx-wartość wina z I beczki
(0,05y+2)y-wartość wina z II beczki
960-wartość wina
0,05yx+(0,05y+2)y-wartość wina
\(\begin{cases}\frac{x}{y}=\frac{3}{2}\\ 0,05yx+(0,05y+2)y=960 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,05yx+0,05y^2+2y=960 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,05y\cdot1,5y+0,05y^2+2y=960 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,075y^2+0,05y^2+2y-960=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,075y^2+0,05y^2+2y-960=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,125y^2+2y-960=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=120\\ y=80 \end{cases}\)
x-ilość wina w I beczce
y-ilość wina w II beczce
\(\frac{3}{2}\)- stosunek liczby litrów wina z pierwszej beczki do liczby litrów wina drugiej beczki
\(\frac{x}{y}\)- stosunek liczby litrów wina z pierwszej beczki do liczby litrów wina drugiej beczki
0,05y-cena wina z I beczki
0,05y+2-cena wina z II beczki
0,05yx-wartość wina z I beczki
(0,05y+2)y-wartość wina z II beczki
960-wartość wina
0,05yx+(0,05y+2)y-wartość wina
\(\begin{cases}\frac{x}{y}=\frac{3}{2}\\ 0,05yx+(0,05y+2)y=960 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,05yx+0,05y^2+2y=960 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,05y\cdot1,5y+0,05y^2+2y=960 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,075y^2+0,05y^2+2y-960=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,075y^2+0,05y^2+2y-960=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=1,5y\\ 0,125y^2+2y-960=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x=120\\ y=80 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.