Oblicz wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aleksandrapyrpec
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 02 sty 2011, 19:02
Podziękowania: 58 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: aleksandrapyrpec »

wiadomo, że \(\frac{3-4x}{2x^2 - x} = \frac{3}{2}\)

Oblicz wartość wyrażenia:

\(\frac{6-4x}{2x^2 - x + 2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{3-4x}{2x^2 - x} = \frac{3}{2}\)
jak sięto rozwiąże to wyjdzie \(x= \frac{2}{3} \vee x=- \frac{3}{2}\)

NO i teraz należy obliczyć wartość podanego wyrażenia dla obu otrzymanych pierwiastków.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Rozwiąż równanie (pomnożysz na krzyż)
\(x= - \frac{3}{2}\;\;\;\;\;\;\;x= \frac{2}{3}\)
Podstaw do wyrażenia i oblicz jego wartość w.
Otrzymasz \(w= \frac{3}{2}=1 \frac{1}{2}\) w obu przypadkach.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ