Obwody kwadratów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 mar 2009, 20:28
Obwody kwadratów
Z 3 JEDNAKOWYCH KWADRATÓW UŁOŻONO PROSTOKĄT.OBWÓD TEGO PROSTOKĄTA JEST RÓWNY 32CM.OBLICZ OBWÓD KAŻDEGO Z KWADRATÓW.POMOCY!!!!
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 mar 2009, 20:28
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35
No prościej to sie chyba nie da... Jak o sobie rozrysujesz, to zobaczysz, że dłuzszy bok prostokąta składa sie z 3 boków kwadratów, a krótszy bok prostokata jest aki sam jak bok kwadratu.
Dodajesz wiec długości boków porostokata i otrzymujesz 3+1+3+1=8
Dzielisz obwód 32cm/8=4cm
Bok kwadratu wynosi wiec 4cm
No a obwód kadratu 4*4cm=16cm
Albo inaczej: Boki porstokąta dzielą się w stosunku 1:3
Dzielisz 32cm/2 i wychodzi 16cm
Teraz 16cm na cztery części (1+3) i wychodzi 4cm. Obwód kwadratu wynosi 4*4=16cm.
Jak tego nie rozumiesz no to kaplica )
Dodajesz wiec długości boków porostokata i otrzymujesz 3+1+3+1=8
Dzielisz obwód 32cm/8=4cm
Bok kwadratu wynosi wiec 4cm
No a obwód kadratu 4*4cm=16cm
Albo inaczej: Boki porstokąta dzielą się w stosunku 1:3
Dzielisz 32cm/2 i wychodzi 16cm
Teraz 16cm na cztery części (1+3) i wychodzi 4cm. Obwód kwadratu wynosi 4*4=16cm.
Jak tego nie rozumiesz no to kaplica )