ułamki w zadaniu tekstowym

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

ułamki w zadaniu tekstowym

Post autor: malgos382 »

W ciagu miesiaca w sklepie osiedlowym sprzedano 30 małych oraz 12 dużych opakowań proszku do prania Czyste pranie. Ile pieniędzy wpłynęło do sklepowej kasy ze sprzedaży Czystego prania, jeżeli w małym opakowaniu znajduje się 2. 1/2 kg , w dużym pudełku 5. 3/4 kg proszku , a jego kg kosztuje 7 zł
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(7 \cdot (30 \cdot 2 \frac{1}{2} +12 \cdot 5 \frac{3}{4})=...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((30 \cdot 2 \frac{1}{2}+12 \cdot 5 \frac{3}{4}) \cdot 7=(75+69) \cdot 7=144 \cdot 7=1008\;\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ