rownanie z dwiema niewiadomymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

rownanie z dwiema niewiadomymi

Post autor: radagast »

Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych x, y spełniających równanie \(x^2 + y^2 + 9 = 3(x + y) + xy\)

Tylko jeśli mogę pomarudzić: tylko metodami nie wykraczającymi poza wiedzę gimnazjalną. Na pewno się da tylko nie mogę wpaść na pomysł. (Pomyślałam sobie , ze mi pomożecie :D )
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jaka jest odpowiedź ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Niestety nie znam odpowiedzi :( (na razie)
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^ ... 3y+%2B+x*y
Po prostu potraktuj to jako równanie kwadratowe względem np. y.
Przy próbie wyznaczenia y (w zależności od x) standardową metodą, okaże się, że musi być x=3 (bo tam pod pierwiastkiem pojawia się -(x-3)^2).
Para (3,3) jest jedynym rzeczywistym rozwiązaniem.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dzieki, nie do końca mi to rozwiązuje problem ale dobre i to
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

A czego brakuje?
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

PS. Można też zauważyć, że równanie Twoje jest równoważne następującemu: \((x-3)^2+(y-3)^2+(x-y)^2=0\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A to juz mi problem całkowicie rozwiązuje :D.
Jeszcze raz dziękuję
ODPOWIEDZ