Oblicz długości boków trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Oblicz długości boków trójkąta

Post autor: wdsk »

Symetralna przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego dzieli jedną z przyprostokątnych na odcinki o długościach \(4cm \ i \ 5cm\). Oblicz długości boków tego trójkąta.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Oblicz długości boków trójkąta.png
Oblicz długości boków trójkąta.png (5.61 KiB) Przejrzano 296 razy
Trójkąty ABC i AED są podobne
\(\frac{\frac{c}{2}}{5}=\frac{9}{c}\\
c=3\sqrt10\)

Bok \(a\) z Pitagorasa.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ