1. Trójkąt o bokach 3,5,7 jest podstawą graniastosłupa prostego, w który wpisano kulę. Oblicz V tego graniastosłupa.
2. Stożek, którego Ppb= 9 pier z 10 pi, jest wpisany w kulę o promieniu=5. Oblicz V stożka.
3. W stożek o promieniu podstawy dłu 9 i wysokości 12 wpisano walec, w ten sposób, że jedna podstawa walca zaiwera się w podstawie stozka, a brzeg jego drugiej podstawy zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Oblicz długośc promienia podstawy i długość wysokości walca, wiedząc że pole powierzchni bocznej walca=48pi.
Z góry dzieki.
Bryła wpisana lub opisana na bryle / stereometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03
Bryła wpisana lub opisana na bryle / stereometria
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, 22:21 przez martoocha8, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadanie 1:
V = Pp * h
h = 2R (gdzie R to promień kuli wpisanej w okrąg)
V = Pp * 2R
Pp = p*R (p = (3 + 5 + 7) / 2 = 7,5)
R = Pp / p
V = Pp * 2R = Pp * 2 * Pp / p = sqrt (7,5 * 0,5 * 2,5 * 4,5) * 2 * sqrt (7,5 * 0,5 * 2,5 * 4,5) / 7,5 = 2* 42,1875 / 7,5 = 11,25 [j^2]
PS: Wszedlem tu tylko na chwilkę, więc wybacz jeśli rozwiązanie jest niezrozumiałe. Jak coś to napisz i postaram się poprawić
V = Pp * h
h = 2R (gdzie R to promień kuli wpisanej w okrąg)
V = Pp * 2R
Pp = p*R (p = (3 + 5 + 7) / 2 = 7,5)
R = Pp / p
V = Pp * 2R = Pp * 2 * Pp / p = sqrt (7,5 * 0,5 * 2,5 * 4,5) * 2 * sqrt (7,5 * 0,5 * 2,5 * 4,5) / 7,5 = 2* 42,1875 / 7,5 = 11,25 [j^2]
PS: Wszedlem tu tylko na chwilkę, więc wybacz jeśli rozwiązanie jest niezrozumiałe. Jak coś to napisz i postaram się poprawić
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03
Co do zadania 1 to wpisujac kule w graniastoslup to musi ona tak jakby byc styczna do wszystkich scian bocznych. Jesli kula bylaby opisana na graniastoslupie to wtedy musiala by byc "styczna" do wszystkich krawędzi tego graniastosłupa
Polecam : http://www.interklasa.pl/portal/dokumen ... a/bwb.html
Polecam : http://www.interklasa.pl/portal/dokumen ... a/bwb.html
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
http://www.zadania.info/1852946martoocha8 pisze:1. Trójkąt o bokach 3,5,7 jest podstawą graniastosłupa prostego, w który wpisano kulę. Oblicz V tego graniastosłupa.
http://www.zadania.info/58263892. Stożek, którego Ppb= 9 pier z 10 pi, jest wpisany w kulę o promieniu=5. Oblicz V stożka.
http://www.zadania.info/65483033. W stożek o promieniu podstawy dłu 9 i wysokości 12 wpisano walec, w ten sposób, że jedna podstawa walca zaiwera się w podstawie stozka, a brzeg jego drugiej podstawy zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Oblicz długośc promienia podstawy i długość wysokości walca, wiedząc że pole powierzchni bocznej walca=48pi.
Z góry dzieki.