Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Posty: 348 Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: dawid0512 » 29 lis 2010, 11:44
\(\frac{5^n+3^{n-2}+9}{3^n+2^{n+1}}\) sorry nie ten dział ale to chyba różnicy dużej nie robi xd
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 29 lis 2010, 23:25
Tu granica jest niewłaściwa :plus nieskończoność.
Podziel licznik i mianownik przez \(3^n\)
i zobaczysz,że mianownik zmierza do 1,a licznik do + nieskończoności.
\(( \frac{5}{3})^n \to + \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.