Oblicz długości przyprostokątnych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Oblicz długości przyprostokątnych

Post autor: wdsk »

Dwusieczna kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach \(a\) i \(b\). Oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_o_dwusiecznej_kąta_wewnętrznego_w_trójkącie
x-przyprostokątna
y-przyprostokątna
\(\begin{cases} \frac{a}{b}= \frac{x}{y} \\ x^2+y^2=(a+b)^2 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ